TATUERINGSBORTTAGNING
Tatueringsborttagning kan ibland leda till ärrbildning, men det är inte alltid fallet.
De flesta tatueringar går bort helt utan att orsaka ärr eller pigmentförändringar. Det kan dock finnas en risk för att ärr uppstår ju mer av tatueringen som tas bort. Speciellt om tatueraren har skapat ärr under tatueringstillfället genom att köra för hårt eller djup.
Laserbehandling är den vanligaste metoden för tatueringsborttagning och innebär att laserskärmar används för att skicka starka ljuspulser till tatueringen vilket bryter ner färgpigmenten så att de kan tas bort av kroppens eget läkningssystem.
Det kan finnas en risk för allergisk reaktion om färgpigmenten frigörs i kroppen. För att minimera risken för ärrbildning och allergisk reaktion är det viktigt att vänta tillräckligt lång tid mellan behandlingar och att inte lasra tatueringar som är större än 20×20 cm åt gången.
Att tänka på innan tatueringsborttagning
Innan tatueringsborttagning är det viktigt att du är fullt frisk och inte pågående behandlar en infektion eller tar antibiotika.
Du bör undvika att exponera behandlingsområdet för sol eller solarium i en vecka innan behandlingen samt undvika spraytan och produkter som brun utan sol under samma period.
Det kan vara bra att raka behandlingsområdet innan behandlingen.


Att tänka på efter tatueringsborttagning
Efter behandlingen är det viktigt att låta plåstertejpen sitta på så länge som möjligt. Helst upp till 5-7 dagar.
Kyl behandlingsområdet för att förebygga blåsbildning och undvik att exponera området för sol eller solarium i upp till två veckor.
Det kan förekomma svullnad och rodnad efter behandlingen, men det brukar lägga sig efter ett par dagar.
Vid ev. blåsbildning, låt plåstertejpen sitta kvar och undvik att pilla på blåsor eller skorpor eftersom detta kan skapa infektion och ärr.
Undvik bad, bastu och massage tills behandlingsområdet är helt återställt samt aktiviteter som höjer blodcirkulationen i 24 timmar efter behandlingen.
Nästa behandlingstillfälle bör ske efter minst 12 veckor.