Hälsofördelar med träning

Helkroppsträning är troligen det mest tidseffektiva sättet att organisera din styrketräning om du har bara två eller tre träningstillfällen per vecka.

Muskeluppbyggnaden i en muskel är högre i ungefär 24 timmar efter träning så om du har begränsad tid för träning är det bäst att göra det så ofta som möjligt.

Genom att träna helkroppspass håller du muskeluppbyggnaden på en hög nivå under hela veckan. Detta träningsprogram använder tre olika helkroppspass varav ett är baserat på grundövningar med tunga vikter och få repetitioner ett annat innehåller också grundövningar men med ett medelhögt antal repetitioner och det tredje passet innehåller mer isolerande övningar med höga repetitioner.

Över veckan får du en komplett träning för alla muskelgrupper och aktiverar alla muskelfibrer maximalt samtidigt som du får variation i dina övningar. Programmet föreslår att man tränar tre dagar per vecka med en eller två dagar vila mellan träningarna men det är flexibelt och det är upp till var och en att välja vilka dagar man vill träna och vilka dagar man vill vila.

När du väljer belastning för en övning använd en vikt som du klarar av det angivna antalet repetitioner med. Det viktigaste är att sista repetitionen ska vara tung men inte omöjlig. Om du väljer en vikt du klarar fler eller färre repetitioner med justera belastningen nästa träningstillfälle.

Om du vill träna två dagar istället för tre kan du alltid använda Pass 1 med mycket grundövningar och tunga vikter och välja det andra passet du föredrar eller variera mellan de två andra passen. På så sätt aktiverar du hela kroppen med ett pass och får variation med det andra passet.

För att optimera dina resultat rekommenderas det att du följer det här programmet i minst 4-6 veckor varefter du kan öka belastningen eller ändra programmet för att fortsätta utmana din kropp. Det är också viktigt att kombinera träningen med en balanserad kost och tillräckligt med vila och återhämtning för att få maximal muskeluppbyggnad.

Det är också viktigt att komma ihåg att det här programmet är en allmän rekommendation och att det kan behöva anpassas beroende på din personliga hälsa och förmågor. 

Helkroppsträning är ett utmärkt val för att få maximal muskeluppbyggnad med begränsad träningstid. Genom att träna hela kroppen på ett pass kan du hålla muskeluppbyggnaden på höga nivåer hela veckan samtidigt som du får variation i dina övningar. Var noga med att anpassa belastningen och programmet efter din personliga hälsa och förmågor och kombinera träningen med en balanserad kost och tillräckligt med vila och återhämtning för att få maximal muskeluppbyggnad.

Hälsorevolution

Låt hälsan segra